Vrijwilligerswerk verrijkt mij elke dag weer!

TonBosVerhaal

Ton Bos is maatschappelijk begeleider bij het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart. Over dit werk vertelt hij:

Elke week besteed ik zo’n twintig uur aan vrijwilligerswerk bij het Vluchtelingen Steunpunt en ik ben blij het verschil te kunnen maken voor statushouders!

Zes jaar geleden ging ik met pensioen. Ik miste iets. Ik wilde graag iets bijdragen, iets kunnen betekenen voor een ander. Op een informatieavond over vluchtelingenwerk raakte ik geïnteresseerd in werken voor het Vluchtelingen Steunpunt. Vooral het directe contact met mensen sprak mij aan. En het feit dat je iemand zo intensief en persoonlijk begeleidt leek mij erg boeiend.

Mijn werk begint op de zogenaamde regeldag: de dag dat de statushouder van het asielzoekerscentrum naar zijn nieuwe woning verhuist. Ik sta de statushouder bij met het regelen van de administratieve zaken. In de twee jaar die volgen ben ik het aanspreekpunt voor de statushouder. Ik help hem wegwijs worden in zijn nieuwe woonplaats en bevorder zelfredzaamheid. Na twee jaar heb je echt een band met elkaar opgebouwd. Bij sommigen word ik jaren later nog uitgenodigd voor hun verjaardag. Zo groot is de dankbaarheid. Ik ben blij dat ik voor hen een verschil heb kunnen maken en zou dit graag nog jarenlang willen doen.