In deze stage help ik mensen uit verschillende culturen

De stage van Sanne

20190913121934_IMG_2991

Elk jaar hebben wij nieuwe stagiairs die ons helpen met de maatschappelijke begeleiding. In 2016 was dit Sanne. Als vierdejaars studente Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht liep ze bij ons stage en deed ze een afstudeeronderzoek. We spraken met haar over haar tijd bij ons.

Hoi Sanne, hoe ben je bij VSGH terecht gekomen?

“Ik was op zoek naar een plek waar ik kon stagelopen, mijn verslag schrijven en een onderzoek kon doen. Via een oud stagiair kwam ik bij de VSGH terecht. Ze zei dat het echt iets voor mij zou zijn. Ik heb meteen het vluchtelingensteunpunt gemaild en ben uitgenodigd voor een gesprek. Daarna was ik aangenomen!”

Wat was het doel van jouw stage?

“Binnen de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is het de bedoeling om praktijkervaring op te doen en kennis te maken met verschillende doelgroepen. Je loopt voor deze opleiding drie keer stage. Ik heb zelf onder andere het Maatjesproject gedaan in Utrecht. Tijdens deze stage deed ik één dag in de week een activiteit met mijn cliënt, in dit geval ging het om een kind van de basisschool met psychosociale problemen.

Mijn andere stage was bij het Leger des Heils waar ik de Raad- en daadbalie bemande. Het hield in dat ik iedereen met materiële problemen hielp deze op te lossen.

Mijn stage bij de VSGH combineerde juist het psychosociale met het materiële. Het was mijn doel om te weten te komen of werken met vluchtelingen iets voor mij is. Ik ben geïnteresseerd in mensen en andere culturen. Tijdens deze stage hielp ik mensen uit verschillende culturen en dat vond ik ontzettend leuk. Dat geeft je het gevoel dat je nuttig bent.”

Waaruit bestonden je werkzaamheden?

“Mijn werkzaamheden bestonden uit administratieve taken en materiële hulpverlening. De administratieve taken waren bijvoorbeeld het beantwoorden van de mail die bij het vluchtelingensteunpunt binnenkomt. Er komen verschillende soorten mails binnen: van instanties die informatie nodig hebben tot vrijwilligers die zich aanbieden. Daarnaast bood ik materiële hulpverlening: ik hielp mensen met brieven, legde huisbezoeken af en ik was veel in contact met vrijwilligers waarmee ik samenwerkte.”

Hoe heeft deze stage bijgedragen aan jouw toekomst?

“Met deze stage wilde ik uitzoeken wat ik later wil gaan doen. Ik heb gemerkt dat werken met vluchtelingen mij aanspreekt: het heeft me enthousiast gemaakt! Dus in dat opzicht hebben de werkzaamheden die ik bij VSGH heb kunnen doen zeker meerwaarde gehad voor mijn toekomst.”

Zou jij anderen een stage bij VSGH aanraden?

“Ja. Bij dit stagebedrijf leer je zelfstandig werken. Je leert veel, mede door de combinatie van verschillende werkzaamheden. De doelgroep is heel divers en dat maakt het interessant. Het werk van maatschappelijk begeleidster moet je wel liggen. Je kunt je eigen referentiekader niet projecteren op deze doelgroep, omdat het vluchtelingen zijn. Ze hebben een rugzak, een andere achtergrond en cultuur. Je moet daar inzicht in krijgen om ze goed te kunnen begeleiden. Ik vind dat je je eigen cultuur niet compleet hoeft af te leggen om te integreren in de samenleving. Dat wordt wel vaak verwacht. Maar het één sluit het ander niet uit.”

Opmerking: Sanne is na haar stage bij VSGH enkele jaren aan de slag gegaan als betaalde medewerker. Momenteel werkt ze niet meer voor VSGH.