Ik kan hier echt iets betekenen voor statushouders!

Stagiair Laura vertelt over haar werk bij VSGH

stagiair-laura

Stagelopen bij VSGH betekent leren door te doen. Laura was de afgelopen jaren doktersassistente, maar besloot recentelijk om weer te gaan studeren. Ze doet nu de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Ze liep haar stage bij ons midden in de hectiek van de coronamaatregelen, in 2020. Desondanks had ze het enorm naar haar zin. Wij spraken met Laura over haar werk, over VSGH en hoe zij kijkt naar de begeleiding van statushouders in Woerden en Oudewater.

Hoi Laura, hoe ben jij tijdens de coronaperiode bij VSGH verzeilt geraakt?

“Ik was op zoek naar een stage om mijn studie SPH aan te vullen. Ik hoefde eigenlijk helemaal geen stage te lopen, maar wilde zelf heel graag praktijkervaring opdoen. Ik ging online op zoek naar een mooie plek, waar ik mijn talenten kon inzetten maar ook nieuwe dingen kon leren. Ik kwam Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart tegen, en dat sprak me gelijk aan.”

Wat sprak je daarin aan?

“Ik wilde graag nieuwe kennis en ervaringen opdoen. Daarom wilde ik mij verdiepen in andere culturen en met mensen uit andere culturen werken. Werken met andere culturen, hierover meer leren en tegelijkertijd ook echt iets betekenen voor deze mensen. Ook viel het me op dat VSGH een relatief kleine organisatie is. In mijn stage betekende dat concreet dat ik direct met mensen kon werken, veel contact had, beslissingen kon nemen en een eigen verantwoordelijkheid had. Dat vind ik zelf altijd fijn werken”

Je hebt het afgelopen jaar stage gelopen bij ons. Zijn je verwachtingen uitgekomen?

“Ik had het echt heel erg naar mijn zin. Het klikte vanaf het eerste moment! Er is veel bondgenootschap binnen VSGH. Alle maatschappelijk begeleiders, vrijwilligers en medewerkers staan altijd open om te helpen. Niet alleen cliënten, maar ook elkaar. Wat ik ook heel fijn vond om te merken, was dat ik meteen ben opgenomen in de groep.”

Je noemt bondgenootschap bije VSGH, hoe zou je jouw collega’s omschrijven?

“Bij VSGH heeft iedereen een hart voor de mensheid. We willen mensen helpen. Iedereen gaat er echt 100% voor. Het is mooi om te zien dat mensen hun vrije tijd willen geven om statushouders te helpen integreren en hun eigen plek te vinden. Ze zijn er altijd voor hen! Ondanks dat alle collega’s andere achtergronden hebben of opleidingen hebben gedaan, merken we dat dat ons bindt: samenwerken aan een nieuw thuis voor statushouders!”

Wat waren jouw taken als stagiair?

“Als stagiair begeleid je vanaf het startmoment dat statushouders naar Woerden komen. Ze krijgen hier een huis toegewezen, en vanaf dat eerste moment is er een maatschappelijk begeleider en vaak ook de stagiair aanwezig. Als stagiair ondersteun je maatschappelijk begeleiders op allerlei gebieden, maar je helpt de statushouders ook door met hen te kijken naar opleidingen of manieren om te gaan sporten. Je signaleert problemen en houdt huisbezoeken. We houden een begeleidingsplan bij waarin we alle leefdomeinen van de cliënt in de gaten houden. Ik kan nog wel door blijven gaan, er is ontzettend veel te doen en je kunt hier dus ook heel veel leren.”

Kon je hierin ook zelf kiezen wat je wilde leren?

“Ja dat was zeker mogelijk. Als stagiair heb je wel een redelijk vast pakket aan taken die je krijgt, maar daarnaast kun je eigen leerdoelen opstellen. Ik ben meteen met de maatschappelijk medewerker om de tafel gegaan om leerdoelen op te stellen. Hierin had ik ook de ruimte om nieuwe dingen op te pakken. Ik werkte bijvoorbeeld ook mee aan het klanttevredenheidsonderzoek.”

Wat zou je willen zeggen tegen studenten die willen stagelopen bij VSGH?

“Ik denk dat ik vooral zou willen noemen dat je hier veel vrijheid krijgt om aan je eigen leerdoelen te werken. Je wordt in het diepe gegooid: je mag meteen aan de slag en leren door te doen. Dat moet je wel aanspreken, maar als je het eenmaal doet leer je ontzettend veel! Ik ervaar het team als een warm bad. En de dankbaarheid die je krijgt van de statushouders die je begeleidt, in de vorm van een glimlach of zelfgebakken koekjes… Dat is zó waardevol!”