Ik ben erachter gekomen dat ik graag werk in een kleine organisatie

Stagiair Bibi vertelt over haar tijd bij VSGH

bibi

Ieder jaar hebben wij gedreven en waardevolle stagiairs die ons werk in de maatschappelijke begeleiding ondersteunen en verbeteren. Zo ook Bibi, die tijdens haar studie Maatschappelijk werk en dienstverlening bij ons aan de slag ging. Hoe was haar tijd en wat heeft ze bij ons kunnen leren?

Hoe ben je bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart terechtgekomen?

“Via internet ben ik bij VSGH terechtgekomen, want ik wilde stage lopen bij de GGZ of vluchtelingenwerk doen. Ik belde naar het vluchtelingensteunpunt en mocht meteen langskomen. Het klikte en ik werd aangenomen voor de stageplek maatschappelijke begeleiding. Daar was ik heel blij mee.”

Waarom VSGH en niet een andere organisatie?

“Eerst heb ik contact opgenomen met Vluchtelingenwerk, maar daar hadden ze geen stageplek voor mij. Achteraf ben ik daar blij om, want het is bij VSGH intiemer qua werksfeer. Ook de begeleiding is voor mijn gevoel veel persoonlijker. Ik heb gemerkt dat ik het persoonlijk prettig vind prettig om te werken in een kleine organisatie.”

Wat was het doel van je stage?

“Het doel van mijn stage was om een zelfstandige professional te worden. Tijdens de stage werk je binnen een team. Je gaat echt de praktijk in en dat beviel me goed! In het begin kwam er veel op me af. Materiële zaken als toeslagen aanvragen is helemaal nieuw voor mij. De doelgroep paste gelukkig bij mij en ik haalde er veel plezier uit.

Vóór mijn tijd bij VSGH liep ik stage binnen het speciaal onderwijs. Deze doelgroep vluchtelingen en statushouders sprak mij uiteindelijk toch meer aan. In je stage help je mensen richting zelfstandigheid. Je bent daarbij niet alleen betrokken bij het integratieproces, maar ook bij allerlei andere dingen.”

Kun je meer vertellen over waar je bij betrokken wordt als stagiair?

“Als stagiair ben je de maatschappelijk begeleider van cliënten. Je bent vanaf de eerste intake die met de statushouder plaatsvindt betrokken. Je legt huisbezoeken af, signaleert mogelijke problemen en regelt zaken als school en huisarts.

Tijdens mijn werk bij VSGH draaide ik tweemaal per week een spreekuur. Dan beantwoordde ik vragen van vluchtelingen en hielp ik ze met administratieve zaken. Het werk is daardoor heel divers. Soms help je iemand met gezinshereniging en een andere keer help je iemand met het vergroten van zijn netwerk.

De stagiaires hebben daarbij ook specifieke taken. Ikzelf hielp mee met de organisatie van het Sinterklaasfeest. Er is dus enige ruimte om je eigen invulling te geven aan je stage.”

Wat is de meerwaarde van de stage voor jouw toekomst?

“De stage maatschappelijke begeleiding geeft je een andere kijk op vluchtelingen en integratie. Voor mij lag de meerwaarde in het feit dat je casemanager bent over cliënten. Het gaat bij vluchtelingen telkens om een andere hulpvraag. Je krijgt dossiers, houdt ze bij en zorgt ervoor dat alles op zijn pootjes terechtkomt. Het is een leuke doelgroep. Bij sommige vluchtelingen is er een taalbarrière, en de tolken kunnen niet bij elk gesprek aanwezig zijn. Daarin moet je toch jezelf zien te redden. En uiteindelijk krijg je altijd een band met je cliënt. Zelfs als er een taalbarrière is.”

Raad je de stage aan anderen aan?

“De stage maatschappelijke begeleiding vind ik zeker een aanrader! Je moet wel echt affiniteit hebben met de doelgroep en om kunnen gaan met het materiële gedeelte, zoals schulden van cliënten etc. Maar je kunt heel veel betekenen voor een ander en juist dat maakt het werk zo leuk!”