Alleen de glimlach van de persoon die mij komt helpen, betekent al heel veel voor mij

Interview met Kibra Kiros

Kibra en gezin 1

We begeleiden veel statushouders die wonen en een leven opbouwen in Woerden of Oudewater. Zo ook Kibra Kiros (30). Kibra is al een tijdje bij ons uit de begeleiding, maar haar man begeleiden we nog wel. Kibra wilde graag meer vertellen over de begeleiding die ze van ons heeft gekregen.

Gevlucht uit Eritrea, tien jaar gescheiden van haar man

Kibra komt uit Eritrea en woont nu al vier jaar in Nederland. Haar man was als eerste gevlucht uit Eritrea; hij vluchtte naar Israël. Later is ook Kibra gevlucht. Ze heeft asiel aangevraagd in Nederland. Vier jaar terug werd ze statushouder en kon ze in Woerden een woning en begeleiding krijgen.

Toen ze herenigd werd met haar man, had Kibra hem al tien jaar niet gezien. De eerste twee jaar in Nederland was Kibra alleen, maar twee jaar terug kwam ook haar man naar Nederland. Nu hebben ze samen een kindje. “Ik ben echt verliefd geworden op Nederland”, zegt Kibra. “Ik ben dankbaar voor de begeleiding en voor mijn leven hier”.

Veel hulp van het Steunpunt

Vanaf het moment dat Kibra in Woerden aankwam, hebben we haar begeleid. “Ik heb veel hulp gehad van het steunpunt” noemt Kibra. “Elke keer als ik een brief ontving, ging ik langs het steunpunt zodat ze me konden helpen met de vertalingen. Het is heel normaal om naar kantoor te komen voor hulp, maar dan wel op afspraak. En je moet op tijd komen! Maar ik ontving heel veel brieven in het begin, maar sprak nog niet genoeg Nederlands. Door de hulp snapte ik waarom ik de brieven ontving, en kon ik begrijpen wat ik moest doen”. Ook hebben wij geholpen bij de gezinshereniging met haar man.

Behoefte aan sociale contacten

Bij de inburgering leerde ze de taal en wilde ze graag verder ontwikkelen. Door VSGH heeft ze contact gekregen met mensen uit de gemeente. Toch blijft het wennen voor haar. “Ik mis het contact in Woerden af en toe wel. Ik ken mijn buren niet goed, dat vind ik jammer. Maar ik leer wel nieuwe mensen kennen, zoals de taalcoach met wie ik nog veel contact heb.” Zo heeft ze nu nog steeds contact met vrijwilligers die voor VSGH werken. Maar ook door een van onze sociale bijeenkomsten heeft ze nieuwe mensen leren kennen.

Kibra is druk bezig haar ontwikkeling. Ze volgt momenteel een opleiding mbo-2 Verzorgende. Ze wil graag met oudere mensen werken, omdat het haar herinnert aan haar eigen ouders. Maar de opleiding is wel moeilijk. “De taal op school is echt formeel Nederlands. Soms heeft een woord een andere betekenis dan de betekenis die ik ken”. Daarom blijft ze in contact met Woerdense vrijwilligers die haar kunnen helpen met taal. Ze heeft een vrijwillige taalcoach uit Woerden waar ze regelmatig contact mee opneemt.

Dankbaar voor de vrijwilligers

Kibra is erg blij met de hulp van vrijwilligers en de mensen die ze ontmoet uit Woerden. Ook is ze erg positief over de begeleiding die ze zelf heeft gehad en die haar man nu nog ontvangt. “Alleen de glimlach van de persoon die mij komt helpen, betekent al heel veel voor mij. Je hoeft het ook niet per sé allemaal te weten, maar als jij mij wilt helpen, die moeite wilt doen… dat is al oké en daar ben ik dankbaar voor!”