Taalcoach worden voor statushouders is een zeer zinvolle en dankbare vrijwilligersfunctie. Taal is immers vaak de eerste stap naar integratie in de samenleving. Door taalcoaching help je een statushouder op een heel praktische manier de Nederlandse taal en cultuur leren.

Bij het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart wordt taalcoaching gegeven aan volwassen statushouders als aanvulling op de inburgeringscursus die mensen volgen bij een extern instituut.
We oefenen het huiswerk van de cursus met de mensen. We converseren over actuele onderwerpen,  over de Nederlandse samenleving en regels, eigenlijk alles wat in de interesse van de taalcoach en de statushouder ligt.  We vragen aan de cliënten wat ze graag willen oefenen.
Taalcoaching gebeurt vaak 1 op 1 maar kan ook in kleine groepjes gegeven worden.

Belangrijk onderdeel van de taalcoaching is vergroting van de woordenschat, we benoemen dingen, gebruiken plakkers (sticky notes). Vaak worden lessen bij mensen thuis gegeven; de plakkers kunnen dan op de tafels en stoelen blijven zitten om te oefenen.  Ook de buurt in gaan of lesgeven op ons kantoor is een optie.
De taalcoaching wordt meestal 1 keer per week gegeven  en duurt ongeveer 1,5 uur. De coach en statushouder maken zelf afspraken wanneer ze elkaar zullen treffen.

Herman van den Hoogen:
“Ik zie veel vooruitgang. Het is een positieve ervaring, de vluchtelingen zijn zeer gemotiveerd.”

Nieuwe taalcoaches worden ingewerkt en kunnen evt. eerst meelopen met een ervaren taalcoach.
Bij het VluchtelingenSteunpunt Groene Hart is lesmateriaal beschikbaar.
Het is belangrijk dat nieuwe taalcoaches minimaal een half jaar beschikbaar zijn.

Kortom:

  • Taalcoaching is op maat
  • Taalcoaching kost maar 1,5 uur per week op een tijd die jou uitkomt
  • Taalcoaching is persoonlijk contact met iemand uit een andere cultuur
  • Met taalcoaching help je statushouders op weg in de maatschappij
  • Je wordt lid van een team van meer dan 20 taalcoaches

Waar wacht je nog op?

Stuur een bericht naar info@vluchtelingensteunpunt.nl voor vragen of om je aan te melden. We nemen dan contact met je op.

Lees hier over de ervaringen van taalcoach Dea van Baal.