Apotheker, basisarts, tolk en vluchteling: kortom, een veelzijdig persoon

//Apotheker, basisarts, tolk en vluchteling: kortom, een veelzijdig persoon

Abeer-basisarts-apotheker-tolk-en-vluchteling

Onze veelzijdige apotheker en tolk Abeer stelt zich voor

Wie ben je, hoe oud ben je en hoe lang ben je in Nederland?

Mijn naam is Abeer. Ik ben 38 jaar en woon al 8 jaar in Nederland.

Waar kom je vandaan?

Ik kom uit Tripoli in Libië, maar ik ben Palestijnse.

Ben je bezig met je inburgeringscursus? Wat vind je ervan?

De inburgeringscursus heb ik al lang gehaald. In 2008 meteen toen ik hier kwam bij het ROC in Woerden. Dat ging heel goed. Ik was een snelle leerling.

Wat deed je in Libië?

Ik heb in Tripoli de studie voor basisarts succesvol doorlopen. Daarna heb ik als stagiaire gewerkt. Na mijn stage heb ik de apothekersopleiding gedaan en 4 jaar gewerkt als apotheker. Toen moest ik plotseling vluchten vanwege de gevaarlijke situatie in mijn thuisland.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je bij VSGH, hoe lang al en waarom?

Voor de Arabisch sprekende vluchtelingen tolk ik. In oktober 2014 ben ik hier begonnen. Toen ik met mijn ouders naar Nederland kwam ben ik heel goed geholpen door Turkse, Marokkaanse en ook Nederlandse mensen. Peter Logcher, een oud-vrijwilliger van het vluchtelingensteunpunt, was onze maatschappelijk begeleider en hij was enorm betrokken bij zijn werk. Ik heb in Utrecht als apothekersassistente gewerkt, maar toen ik moeder werd, wilde ik thuisblijfmoeder zijn. Mijn kinderen zijn nu 7 en 5 jaar oud.

Wat vind je van de stichting en waarom?

Sinds 2014 vind ik de stichting beter geworden. De dossiers worden beter bijgehouden. Stagiaires en begeleiders zijn heel behulpzaam. Je wordt beter begeleid en er zijn nu ook tolken. Dat was voorheen niet zo.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik wil een tolkopleiding doen, misschien in combinatie met vertalen. De tolkopleiding van ITV Hogeschool ken ik, maar de kosten en tijdsduur zijn voor mij van belang. Daarnaast ben ik heel goed met kinderen. Zo zou ik graag de verhalen van kinderen van vluchtelingen willen optekenen. Er wordt over het algemeen alleen geluisterd naar de verhalen van de ouders. Ik ken een tweeling waarvan het ene kind heel anders reageert op situaties dan het andere kind. Ze hebben trauma’s opgelopen door wat ze hebben meegemaakt. Dit merk je ook op school. Hun gedrag is daar anders dan thuis, want thuis is voor hen een veilige omgeving. Dat geldt nog niet voor de school en dit heeft invloed op hun gedrag.

2017-04-05T18:31:29+00:00