Maatschappelijke begeleiding: stagiaire Bibi vertelt

//Maatschappelijke begeleiding: stagiaire Bibi vertelt

Bibi-Stagiaire

De stage maatschappelijke begeleiding bij VSGH

Wie ben je en wat voor opleiding doe je?

Ik ben Bibi, 21 jaar en derdejaars studente Maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht.

Hoe ben je bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart terecht gekomen?

Via internet ben ik bij VSGH terechtgekomen, want ik wilde stage lopen bij de GGZ of vluchtelingenwerk doen. Ik belde naar het vluchtelingensteunpunt en mocht meteen langskomen. Het klikte en ik ben nog steeds blij met deze stageplek maatschappelijke begeleiding.

Waarom loop je stage bij VSGH en niet bij een andere organisatie?

Eerst heb ik contact opgenomen met Vluchtelingenwerk, maar daar hadden ze geen stageplek voor mij. Achteraf ben ik daar blij om, want het is hier intiemer qua werksfeer. Ook de begeleiding is voor mijn gevoel hier persoonlijker. Ik vind het prettig om te werken in een kleine organisatie.

Wat is het doel van je stage?

Het doel van mijn stage is om een zelfstandige professional te worden. Ook op school wordt dit gevraagd. Ik werk hier in een team. Je gaat nu echt de praktijk in en dat bevalt me goed. In het begin kwam er veel op me af. Materiële zaken als toeslagen aanvragen is helemaal nieuw voor mij. De doelgroep past gelukkig bij mij en ik haal er veel plezier uit. Ik heb eerder stage gelopen in het speciaal onderwijs. Deze doelgroep spreekt mij meer aan, omdat je mensen echt helpt naar zelfstandigheid. Je bent niet alleen betrokken bij het integratieproces maar ook bij allerlei andere dingen.

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

Ik ben de maatschappelijk begeleider van cliënten. Je bent vanaf de eerste intake die bij VSGH plaatsvindt betrokken. Ik leg huisbezoeken af, signaleer mogelijke problemen en regel zaken als school en huisarts. Twee keer per week draai ik spreekuur. Dan beantwoord ik vragen van vluchtelingen en help ik ze met administratieve zaken. Het werk is heel divers. Soms help je iemand met gezinshereniging en een andere keer help je iemand met het vergroten van zijn netwerk. De stagiaires hebben daarbij ook specifieke taken, zoals het matchen van taalcoaches aan cliënten. Ik zelf hielp mee met de organisatie van het Sinterklaasfeest. Er is dus enige ruimte om je eigen invulling te geven aan je stage.

Wat is de meerwaarde van de stage voor jouw toekomst?

Ik ben bezig met een actueel onderwerp en de stage maatschappelijke begeleiding geeft je een andere kijk op vluchtelingen en integratie. Voor mij ligt de meerwaarde in het feit dat je casemanager bent over cliënten. Het gaat bij vluchtelingen telkens om een andere hulpvraag. Je krijgt dossiers, houdt ze bij en zorgt ervoor dat alles op zijn pootjes terechtkomt. Het is een leuke doelgroep waarmee je leert om te gaan. Bij sommige vluchtelingen is er een taalbarrière. Onze tolken zijn er niet altijd bij, dus je moet je toch zien te redden. Je krijgt toch bijna altijd wel een band met je cliënt. Zelfs als er een taalbarrière is.

Wat vind je van de stage?

De stage maatschappelijke begeleiding vind ik een aanrader. Je moet wel echt affiniteit hebben met de doelgroep en om kunnen gaan met het materiële gedeelte, zoals schulden van cliënten etc. Maar je kunt heel veel betekenen voor een ander en dat maakt het werk zo leuk.

2017-03-24T16:53:09+00:00