Sanne, maatschappelijk begeleidster

//Sanne, maatschappelijk begeleidster

Sanne-stagiaire

Stagiaire Sanne (maatschappelijk begeleidster) stelt zich voor

Wie ben je?

Ik ben Sanne en ik ben 23 jaar.

Wat voor opleiding volg je?

Ik ben vierdejaars studente Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de HU. Het is mijn laatste jaar. Dit betekent dat ik een stageverslag moet maken en afstudeeronderzoek moet doen. Ik heb al een aantal organisaties benaderd voor dit onderzoek.

Hoe ben je bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart terecht gekomen?

Anouk, een stagiaire bij VSGH van vorig jaar, heeft gezegd dat deze stage als maatschappelijk begeleidster echt iets voor mij is. Ik heb het vluchtelingensteunpunt gemaild en ben uitgenodigd voor een gesprek, waarop ik meteen ben aangenomen.

Wat is het doel van je stage?

Voor mijn opleiding is het doel om praktijkervaring op te doen en kennis te maken met verschillende doelgroepen. Je loopt voor deze opleiding drie keer stage. Ik heb het maatjesproject gedaan in Utrecht. Tijdens deze stage deed ik één dag in de week een activiteit met mijn cliënt, in dit geval ging het om een kind van de basisschool met psychosociale problemen. Mijn andere stage was bij het Leger des Heils waar ik de Raad- en daadbalie bemande. Het hield in dat ik iedereen met materiële problemen hielp deze op te lossen. In mijn stage bij VSGH combineer ik het psychosociale met het materiële. Op het persoonlijke vlak is mijn doel te weten te komen of werken met vluchtelingen iets voor mij is. Ik ben geïnteresseerd in mensen en andere culturen. Bij deze stage help ik mensen uit verschillende culturen en dat vind ik erg leuk. Ik heb echt het gevoel dat ik nuttig ben.

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

Mijn werkzaamheden bestaan uit administratieve taken zoals het beantwoorden van de mail die bij het vluchtelingensteunpunt binnenkomt. Er komen verschillende soorten mails binnen: van instanties die informatie nodig hebben tot vrijwilligers die zich aanbieden. Daarnaast bied ik materiële hulpverlening: ik help mensen met brieven, leg huisbezoeken af en ik ben veel in contact met vrijwilligers waarmee ik samenwerk.

Wat is de meerwaarde van de stage voor jouw toekomst?

Met deze stage wilde ik uitzoeken wat ik later wil gaan doen. Het feit dat ik aan het werken met vluchtelingen heb kunnen proeven heeft me enthousiast gemaakt. Dus in dat opzicht heeft het zeker meerwaarde voor mijn toekomst.

Zou jij anderen een stage bij VSGH aanraden?

Bij dit stagebedrijf leer je zelfstandig werken. Je leert veel, mede door de combinatie van verschillende werkzaamheden. De doelgroep is heel divers en dat maakt het interessant. Het werk van maatschappelijk begeleidster moet je wel liggen. Je kunt je eigen referentiekader niet projecteren op deze doelgroep, omdat het vluchtelingen zijn. Ze hebben een rugzak, een andere achtergrond en cultuur. Je moet daar inzicht in krijgen om ze goed te kunnen begeleiden. Ik vind dat je je eigen cultuur niet compleet hoeft af te leggen om te integreren in de samenleving. Dat wordt wel vaak verwacht. Maar het één sluit het ander niet uit.

2017-03-24T16:53:09+00:00