Vrijwilligerswerk: Ton in het voetlicht

//Vrijwilligerswerk: Ton in het voetlicht

Ton-vrijwilliger

Vrijwilligerswerk bij VSGH: Ton stelt zich voor

Wie ben je?

Ik ben Ton Bos, vrijwilliger (maatschappelijke begeleider) bij VSGH.

Hoe ben je bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart terecht gekomen?

Na een informatieavond die Renée (nvdr. Coördinator VSGH) met Present gaf bij de christelijk gereformeerde kerk over vrijwilligerswerk  heb ik mij opgegeven als vrijwilliger. Ik wilde vrijwilligerswerk doen en werkte al als vrijwilliger bij Present (wat ik overigens nog steeds doe). Ik werk graag met mensen en toen ik bij GGZ werkzaam was heb ik een vluchteling als cliënt gehad. Vluchtelingen hadden mijn interesse al, want ik las regelmatig iets over vluchtelingen.

Waarom juist bij VSGH?

Het verhaal van Renée over vrijwilligerswerk sprak mij erg aan. Haar enthousiasme prikkelde mij. Leuke bijkomstigheid was dat het in Woerden is.

Hoe lang werk je al bij de stichting?

In april 2015 ben ik begonnen met het vrijwilligerswerk en het bevalt me prima. We hebben een leuk team en het werk als maatschappelijk begeleider is uitdagend. Het contact met mensen vind ik fijn en het is prettig te helpen waar ik kan.

Wat doe je voor het VSGH?

Op dinsdag en donderdag draai ik spreekuur. Daarnaast ben ik contactpersoon bij een aantal gezinnen in de gemeente Woerden (nvdr. Kamerik, Harmelen en Zegveld). Ook doe ik regeldagen voor vluchtelingen die in Woerden komen wonen, soms samen met een stagiar.

Wat vind je van de stichting, waarom?

Ik vind VSGH een goede organisatie om als vrijwilliger bij te werken. Er is een goede sfeer en de doelgroep spreekt mij aan. Het contact met de vluchtelingen vind ik erg prettig. Samen proberen we hun problemen op te lossen en we kijken hoe de mensen zo snel mogelijk kunnen integreren. Op regeldagen licht ik de buren in dat er vluchtelingen komen wonen en laat ik mijn cliënten kennismaken met hun direct omwonenden.

Wat was een gedenkwaardig moment in je activiteiten voor het vluchtelingensteunpunt en waarom?

Ik kan me geen specifiek moment of gebeurtenis herinneren bij het vrijwilligerswerk. Maar ik merk dat ik een voorkeur heb voor het begeleiden van jongeren. Momenteel begeleid ik een jongen van 23. Hij is heel lang alleen geweest en ik heb hem in die periode kunnen helpen zijn draai te vinden in Woerden. Het helpen van mensen met een bepaalde problematiek trekt mij aan. Gezinnen hebben elkaar om op terug te vallen. Ook leuk om te begeleiden, maar voor zo’n jongere die helemaal alleen is, kun je heel veel betekenen.

2017-03-24T16:53:09+00:00