Stagiaire Günes stelt zich voor

//Stagiaire Günes stelt zich voor

Günes

Werken als stagiaire bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart

Wie ben je?

Ik ben Günes, stagiaire van de lichting 2015-2016, en ik ben 24 jaar.

Wat voor opleiding volg je?

Ik doe de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool in Amersfoort.

Hoe ben je bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart terecht gekomen?

VSGH stond in het stagebestand op school en de organisatie is een erkend SBB-leerbedrijf. Ik zocht een stage en was aan de late kant. Daarom heb ik gereageerd op de eerste reactie die ik kreeg van een potentiële stagebegeleider en dat was bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart.

Waarom loop je stage bij  het VSGH en niet bij een andere organisatie?

Ondanks dat het niet een bewuste keuze was, voel ik me hier als stagiaire enorm op mijn plek. Het is dus een gelukkige toevalstreffer dat ik hier ben terechtgekomen. Als stagiaire krijg ik hier veel verantwoordelijkheden.

Wat is het doel van je stage?

De missie van het VSGH spreekt mij aan. Hier ben ik me ook in aan het verdiepen: de maatschappelijke begeleiding van de vluchtelingen waaronder het psychosociale aspect onder valt én de juridische begeleiding. Het doel van deze stage is om hier zoveel mogelijk te leren en ervaring op te doen op deze gebieden. Wat ik leuk vind aan deze stage is dat het niet alleen leerzaam is voor mijn toekomstige loopbaan, maar ook voor mijn privéleven. Zo heb ik geleerd om verschillende toeslagen aan te vragen, daar heb ik me nooit eerder in hoeven te verdiepen.

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

Ik heb als stagiaire veel verschillende taken. Cliëntendossiers doorlezen en aanvullen, huisbezoeken afleggen, en materiële hulpverlening (aanvragen indienen, financiële kant, papierwerk). Daarnaast is er ook psychosociale hulpverlening (het een-op-een contact), contacten onderhouden met ketenpartners (derden, zoals diverse instanties) waarmee we samen werken. Op dit moment ligt de nadruk op de maatschappelijke en sociale begeleiding van mijn cliënten, bijvoorbeeld het vinden van een geschikte school. Ik maak een inschatting van het niveau van de cliënt om de juiste taalschool voor hem/haar te selecteren. Een hoogopgeleide vluchteling leert tenslotte sneller dan een analfabeet. Spreekuur draaien is ook een van mijn taken. Tijdens het spreekuur probeer ik de zelfredzaamheid van de vluchtelingen te vergroten door de eerste keer praktische zaken te regelen, het de tweede keer samen te doen en dan zo snel mogelijk het de vluchteling zelf te laten regelen. In mijn taken zijn de 5 w’s altijd mijn uitgangspunt: wie, wat, waar, wanneer, waarom.

Wat is de meerwaarde van de stage voor jouw toekomst?

Onbewust pik ik tijdens de werkzaamheden al een heleboel op. Ik leer hier om individuen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Het spreekuur is zakelijker en richt zich meer op (het inschatten van) de zelfredzaamheid van de cliënt. Met het huisbezoek maak je echt persoonlijk contact. In een huiselijke omgeving leer je de mens achter je cliënt beter kennen. Mijn kwaliteiten van echtheid en empathie kan ik in mijn stage inzetten bij huisbezoeken. De relevante werkervaring die ik hier opdoe is echt een meerwaarde voor mijn toekomst.

Zou jij een stage bij het VSGH aanbevelen?

Ik zou studenten van harte een stage bij Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart aanbevelen. De cliënten zijn een interessante doelgroep. Je bent niet kantoorafhankelijk,want je legt ook huisbezoeken af. Het werk is zeer divers en er zit een persoonlijke kant aan de stage, omdat je tijdens je stage een band met jouw cliënten opbouwt. Aangezien ik een doener ben, kan ik mijn kwaliteiten hier met ruime mate inzetten. Dus als je op zoek bent naar een leerzame, nuttige en interessante stageplek zou ik contact opnemen met het VSGH.

2017-03-24T16:53:09+00:00